Facebook güvenliği için gizlilik seviyelerini ayarlayın

Facebook güvenliği için gizlilik seviyelerini ayarlayın

Facebook ilk başlarda sadece çok yakınlarımız ile iletişim kurmamızı kolaylaştıran bir sosyal ağ sitesi iken aradan geçen yıllar sonucunda artık bundan çok daha fazlası haline geldi. Bugün artık Facebook üzerinden arkadaş olarak eklediğimiz kişiler arasında çok da yakından tanımadığımız insanların sayısı giderek artmış durumda. Üstelik siz arkadaş olarak eklememiş olsanız bile insanlar sizin Facebook paylaşımlarınızı takip ediyor ve profil sayfanızı inceleyebiliyorlar.

Pek çok kişi ne yazık ki Facebook üzerinde kimlerle ne kadar paylaşımda bulunduğunu, hangi gönderilerini kimlerin görebildiğini, yüklediği fotoğrafların ve videolarının kimler tarafından izlenebildiğinin net bir şekilde farkında değil. Daha da kötüsü Facebook’taki gizlilik ayarlarını anlamak ve istediğiniz gibi değiştirebilmek pek de kolay değil.

Eğer Facebook güvenlik konusu sizin de önem verdiğiniz bir durumsa işte aşağıda detaylı bir şekilde anlattığımız Facebook gizlilik seviyelerinden başlamanızda fayda var…

Temel olarak Facebook kullanıcılara 5 farklı gizlilik seviyesi sunuyor. Bunları görebilmek için Facebook’un üst kısmında adınızın yer aldığı hizada en sağdaki simgeye tıklayarak “Gizlilik Ayarları”nı seçmelisiniz. Buradan “Gizlilik Ayarları ve Araçları” sayfasında bir paylaşımı kimlerin görebileceğine dair gizlilik seviyelerini yakından inceleyebilirsiniz.

Facebook Gizlilik ayarları

Gizlilik seviyelerinin ilk dördü önceden tanımlı ayarlar, sonuncusu ise gizlilik seviyesinin kontrolünü tam olarak size veriyor. “Herkese açık” ve “Sadece ben” seçenekleri adından da anlayabileceğiniz gibi en geniş ve en dar iki gizlilik seviyesi.

“Arkadaşlar”, Facebook üzerinden arkadaş olarak eklemiş olduğunuz herkes anlamına geliyor. “Tanıdıklar hariç arkadaşlar” ise Facebook’un aslında gerçek hayatta arkadaşınız olmayan veya dolaylı olarak tanıdığınız kişileri yani “tanıdıkları” dışarıda bırakmanızı sağladığı seçecek.

“Özel” ise size daha fazla seçenek sunuyor. Burada daha öncedekinden farklı olarak “Arkadaşlarımın arkadaşları” adında farklı bir seçeneğiniz daha var. Bu herkese değil ama arkadaşlarınız ve onların arkadaşları ile de paylaşımda bulunmanız anlamına geliyor. Ortalama bir kullanıcının 200 arkadaşı olduğunu varsayarsak, bu durumda “arkadaşlarımın arkadaşları” ile yaklaşık 200 x 200 = 4.000 kişilik bir kitleyle paylaşımda bulunmanız anlamına geliyor.

“Belirli Kişiler veya Listeler” ise tam olarak paylaşımları kimlerin görebileceğini dilerseniz tek tek belirleyebilmenizi sağlıyor. Buraya paylaşmak istediğiniz listeleri veya kişileri girebilirisiniz. Örneğin okul arkadaşlarınızı bir araya topladığınız bir liste oluşturduysanız buraya bu listeyi ekleyebilirsiniz. Bu seçeneğin hemen altında yer alan “Bunu şu kişiyle paylaşma” seçeneği ise listede yer alsa bile paylaşımı görmenizi istemediğiniz kişileri belirlemenizi sağlıyor. Bu sayede örneğin okul arkadaşlarınız ile paylaştığınız bir gönderiyi, eskiden sevmediğiniz bir arkadaşınızın görmesini istemiyorsanız, bu ayarı yapacağınız yer işte burası.

Bu gizlilik seviyeleri Facebook üzerinden erişilebilecek tüm kişisel bilgileriniz ve her türlü paylaşımınız için kullanılabilir. Gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra zaman tünelinizin nasıl göründüğünü test etmenizi öneririz. Bunun için profil sayfanızda, kapak fotoğrafının sağ bölümündeki simgeye tıklayarak “Başkasının gözünden gör”e tıklamalısınız. Burada ilk önce karşınıza herkes tarafından nasıl görüneceği gösterilecektir. Belirli bir kişi tarafından zaman tünelinizin nasıl göründüğünü kontrol etmek içinse bu sayfanın üst bölümünde yer alan kısmına arkadaşınızın adını girmeniz yeterli.

Facebook’un hayatımızdaki önemi artıkça Facebook gizlilik ayarlarının önemi de aynı oranda artıyor. Bu nedenle her Facebook kullanıcısının bu ayarlara özel önem göstermesinde büyük fayda var…

KAYNAK: http://www.webrazzi.com/2013/07/13/facebook-gizlilik-ayarlari/

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir